Spoelworm

De spoelworm noemt men ook wel de Ascaris lumbricoides en stamt af van de Nematoda rondwormen, men ziet deze groep rondwormen als een groep wormen waarbij het grootste gedeelte uit parasietachtige wormen bestaan en leven in gewervelde dieren. De Tematoda wormen komen weer voort uit de familie van de Ascarididae wormen, deze familie bestaat ook weer uit 16 diverse wormen waarbij de spoelworm als algemene familienaam zal gelden, ook binnen deze groepen zijn er weer een hoop aftakkingen en zo is elke spoelworm opnieuw te verdelen in aftakkingen en geslachten.

Wat is een spoelworm?

De meest voorkomende spoelworm die bij ons als mensen voorkomt is de lumbricoides spoelworm. Deze spoelwormen zijn darmparasieten en kwamen in het verleden veelvoudig voor in Nederland en België, vandaag de dag is de spoelworm een minder voorkomende worm in Nederland, in andere delen van de wereld komt deze soort worm nog altijd veelvoudig voor. De spoelworm kan groeien tot een lengte tussen de 15 CM en de 35 CM lang, opvallend bij de spoelwormen is dat de vrouwelijke spoelwormen vaak vele malen groter worden dan de mannelijke varianten hierop. De wormen worden in tegenstelling tot de lengte maar slechts enkele MM breed. De wormen hebben wanneer deze nog leven een lichtroze kleur, wanneer de spoelwormen zijn overleden hebben deze een witachtige kleur.

Eieren en larven van spoelwormen

Vrouwelijke varianten van deze spoelwormen leggen eieren in de dunne darm van dier en mens, het aantal eieren dat het vrouwtje legt zijn er gemiddeld 200.000. Eieren komen uit het lichaam door middel van de ontlasting, en in vochtige omstandigheden en op warme plekken ontpoppen deze zich tot larven, doordat andere mensen in aanraking komen met hun handen en de eitjes wordt de spoelwormen infectie van mens tot mens overgegeven. Door een doorboring van de larven in de maagwand weten deze zich tot de bloedbanen van de mens of dier door te dringen.

Symptomen spoelworm

Wanneer men nog geen grote infectie heeft opgelopen zal de persoon of het dier dat besmet is geraakt geen daadwerkelijke ziekteverschijnselen vertonen. Wanneer de besmetting op grote schaal is toegetreden in het lichaam zullen er uiteindelijk wel zichtbare symptomen optreden. De symptomen die veelal optreden bij een infectie met spoelwormen zijn galbulten, galbulten noemt men ook wel netelroos, een benaming waar het symptoom beter onder bekend is. Andere symptomen die men naar alle waarschijnlijkheid bij een grote besmetting zal herkennen zijn hoest en astma-achtige verschijnselen. Wanneer men te maken heeft met een grote worm kan dit tot leiden tot een zogenaamde darmontstopping, echter komt dit zelden voor.